Onderhoudsmiddelen

“Bestelt u een houten vloer bij ons, dan worden bijpassende onderhoudsmiddelen meegeleverd”.

Onderhoudsmiddelen worden meegeleverd en zijn makkelijk na te bestellen

Onderhoudsmiddelen worden meegeleverd en zijn makkelijk na te bestellen

Onze vloeren zijn afgewerkt met een hardwaxolie. De hardwaxolie is kwalitatief zeer goed (er worden overigens geen slechte oliën meer gemaakt).
Een met hardwaxolie behandelde vloer dient u te onderhouden met onderhoudsolie. Onderhoudsolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, naturel wit, naturel. Afhankelijk van de kleurafwerking van uw vloer, leveren wij de passende onderhoudsolie bij. (let op: na gebruik minimaal 3 weken niet dweilen, lees hieronder meer).

Nabestellen

Nabestellen is altijd mogelijk omdat de gebruikte hardwaxolie een gerenommeerd merk betreft. Bel of mail ons.

Onderhoudsolie preventief aanbrengen

Onderhoudsolie wordt preventief gebruikt. Als de vloer doffe plekken begint te vertonen, dan is dit een teken dat er onderhoudsolie opgebracht dient te worden. Beter is dat u veel belopen plekken standaard 1 tot 4 keer per jaar even in de onderhoudsolie zet. De keuken is vaak de meest belopen plek in huis, hier dus 3 tot 4 keer per jaar onderhoudsolie aanbrengen. Andere belopen plekken kunnen 1 keer per jaar worden behandeld met onderhoudsolie.

De onderhoudsolie dient ter aanvulling van de versleten hardwaxolie laag. Op plekken waar u de vloer niet gebruikt hoeft u geen onderhoudsolie aan te brengen. Kleur verschil zal heel lichtjes optreden, maar de ervaring leert dat kleurverschillen weer verdwijnen.

Niet veel werk!

Het is niet veel werk, maar maakt dat u tot in lengte van jaren uw vloer netjes houdt.

Gelakte vloeren

Voor gelakte vloeren geldt een ander onderhoudsadvies. Gelakte vloeren zitten niet in het assortiment van onze webwinkel!

Aanbrengen onderhoudsolie

Voor gebruik goed roeren/schudden en lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Maak de vloer eerst stofvrij en schoon. Schoonmaken kan met water en bijgeleverd schoonmaakmiddel. Houten vloer uberhaupt nooit met ander schoonmaakmiddel schoonmaken. Laatste dweil buurt met schoon water uitvoeren. Dan worden de zeeprestjes ook verwijdert van de vloer. Vloer laten drogen.

Onderhoudsolie alleen aanbrengen op een droge vloer!

Onderhoudsolie is het makkelijkst aan te brengen met een plantenspuit (of oude Glassex flacon), waarna u het vrijwel direct met een droge doek uitwrijft (kort laten intrekken). Als u het op deze manier aanbrengt, zal het zeer dun op de planken komen, waardoor het snel droog is (4 tot 12 uur) en waardoor er praktisch geen kleurverschillen waarneembaar zijn. Ook kunt u de onderhoudsolie aanbrengen met een niet pluizende doek, zoals voorgeschreven op het blik. Onderhoudsolie nooit gebruiken nadat de vloer net gelegd is, tenzij door ons geadviseerd.

Hoe vaak onderhoudsolie aanbrengen

Om uw vloer goed te onderhouden moet u de vloer gemiddeld 1 tot 4 x per jaar (preventief) behandelen met onderhoudsolie. Dit wil zeggen: de veel belopen plekken en de plekken die dof aandoen. Op sommige plekken moet dit misschien vaker dan 1 tot 4 x per jaar, bijvoorbeeld in de keuken heb je meer slijtage. Waar de vloer niet wordt gebruikt en waar niet wordt gedweild is geen onderhoud nodig. Sommige kant en klaar vloeren dienen nadat ze gelegd zijn door de klant nog 1 keer in de onderhoudsolie gezet te worden. Dit dient om de vloer echt volledig te verzadigen met de Hardwaxolie. Hij is goed geolied als de vloer iets glimt. Als hij nog een keer extra in de onderhoudsolie gezet moet worden dan zullen wij dit aangeven. Nadat dit gebeurd is kunt u de vloer normaal onderhouden zoals op deze pagina is weergegeven.

Het dweilen, schoonmaken houten vloer

Water

Nadat de vloer gelegd is en in de olie is gezet of er al olie op de planken zat vanuit onze fabriek, dan moet u voorkomen dat er water of andere vloeibare stoffen op de vloer komen. Water of andere vloeistoffen op de vloer geeft direct vlekken! De vloer moet namelijk nog uitharden. Dit duurt minimaal 2 weken, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid en luchtventilatie. Kan dus ook 3 of meer weken duren. Nadat een vloer behandeld is met hardwaxolie of onderhoudsolie mag u minimaal 3 weken niet dweilen. Zowel een onbehandelde vloer als een kant en klare vloer mogen na het leggen minimaal 3 weken niet gedweild worden. Probeer altijd even ergens in een hoek of de hardwaxolie goed is uitgehard voordat u gaat dweilen. De hardwaxolie is nog niet goed droog als er na het opbrengen van water, er kringen en/of witte stipjes achterblijven. Water moet parelen op vloer!

Dweilen

Als u de vloer wilt dweilen, adviseren wij vloercleaner in het dweilwater te gebruiken als schoonmaakmiddel. Wij leveren deze mee in het DHZ-pakker. Vloercleaner is een schoonmaak middel dat zo weinig mogelijk schade veroorzaakt aan de olielaag. Bij gebruik andere dan door ons geleverde middelen vervalt de garantie. Hoe meer u dweilt, hoe meer u de vloer moet voeden met onderhoudsolie. Bij iedere dweilbeurt slijt de hardwaxolie laag een heel klein beetje.

“Dweil liever niet vaker dan 1 keer per maand. Hoe vaker u dweilt hoe meer de olielaag slijt, hoe vaker u onderhoudsolie dient aan te brengen”.

 Dweil altijd met een klamvochtige dweil en zeker niet te nat. Beperk het dweilen tot max. 1 keer per 2 weken. Te veel dweilen geeft extra slijtage van de hardwaxolie. U hoeft de vloer niet te dweilen. Het is niet essentieel voor het behoud van uw vloer. Sommige klanten vegen en stofzuigen de vloer alleen in combinatie met 1 tot 4 x p/j behandelen met onderhoudsolie. Dit werkt ook prima!

Vlekken

U kunt vlekken die met het dweilen niet verdwijnen schoonmaken met staalwol 00. De vloer is ook volledig schoon te houden met deze staalwol. Voor hardnekkige vlekken heeft Woca een vlekkenverwijderaar, is bij ons te bestellen. Zorg er in ieder geval voor dat u niet te hard wrijft. Gebruik tijdens het wrijven een klein beetje onderhoudsolie. Wrijf altijd met de hout nerf mee!

In plaats van het gebruik van de staalwol 00 kunt u voor het verwijderen van vlekken ook de achterkant van een schuursponsje gebruiken in combinatie met een klein beetje onderhoudsolie.

Onderhoud is noodzakelijk

Onderhoud van uw vloer is vanzelfsprekend van essentieel belang voor het behoud van uw vloer. De tips op deze pagina gelden voor het dagelijks onderhoud van uw vloer.

“Een houten vloer is een gebruiksproduct. De olie laag slijt door gebruik. De afgesleten olie moet bijgewerkt worden!”

Aandachtspunten

Gebruiksvoorwerp dat slijt
Uw multiplank houten vloer is een gebruiksvoorwerp. Accepteert a.u.b. dat er na verloop van tijd ‘leefsporen’ in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt.

Mat
Zorg bij inloop van buiten, dus bij de deuren naar buiten, altijd voor een goede mat, die ervoor zorgt dat vuil en vocht zoveel mogelijk opgenomen wordt.

Zand
Zand en vuil werken als schuurpapier. Verwijder daarom overtollig zand en vuil direct met een stofzuiger of stofwisser.

Viltdopjes, strippen
U dient meubilair, zoals stoelen en kasten altijd van viltdopjes/strips te voorzien om krassen en beschadigingen te voorkomen. Wij verkopen Viltglijders in diverse maten.

Plantenbakken, potten
Plaats geen plantenbakken op de vloer! Op steen condenseert water. Langdurig water op 1 plek geeft vlekken. IJzer gaat reactie aan met water en hout en geeft ook vlekken.

Gebruiksaanwijzing
Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op de verpakking en controleer de houdbaarheidsdatum van de onderhoudsproducten. Onderhoudsolie altijd goed doorroeren en vloercleaner altijd goed schudden voor gebruik.

Ontbranding doeken
Doeken gebruikt voor het aanbrengen van olie, ook onderhoudsolie, kunnen ontbranden als ze gepropt in een warme omgeving liggen. Let op, doeken buiten leggen na gebruik en dus niet gepropt. Als ze hard zijn geworden, zijn ze niet meer gevaarlijk en kunnen ze in de vuilcontainer.

Luchtvochtigheid
Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de relatieve luchtvochtheid (tussen 50-65% houden), in de ruimte waarin de vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid kunt u controleren met behulp van een hygrometer, verkrijgbaar bij ons. (U heeft geen garantie op de vloer indien luchtvochtigheid niet in orde is. Er kunnen krimpnaden, scheuren ontstaan en de vloer kan hol of bol komen te staan.) De luchtvochtigheid kan op peil gehouden worden met lucht be- ontvochtigers. Onderhoudsolie droogt zeer langzaam als de luchtvochtigheid hoog is. Dus goed ventileren. Is het simpelweg binnen en buiten heel vochtig, dan niet met water op de net geoliede vloer. Hiermee wellicht 3 tot 4 weken wachten.

Vloerkleden
Plaats de eerste vier maanden geen vloerkleden i.v.m. verkleuren van uw vloer. Na 8 maanden is de vloer op kleur. Als u na 8 maanden een vloerkleed plaats en deze jaren later weghaalt, dan is het goed mogelijk dat een verschil in kleur zichtbaar wordt. Het gebruik van de vloer op de plekken waar geen kleed ligt maakt dat er verschil ontstaat. Dit verschil zal niet snel bijkleuren.

Verkleuring
Eiken hout verkleurt door invloed van zonlicht en door gebruik. De verkleuring door zonlicht is volledig nadat de vloer alle seizoenen heeft meegemaakt. Verkleuring door gebruik blijft altijd doorgaan.

Gebruiksvoorwerp dat slijt
Uw parket/houten/laminaat vloer is een gebruiksvoorwerp. Accepteer dat er na verloop van tijd ‘leefsporen’ in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt.